Zelf een betonnen aanrechtblad maken
09 maart 2018 
3 min. leestijd

Zelf een betonnen aanrechtblad maken

Zelf een betonnen aanrechtblad maken

Tips & Tricks

Ga jij binnenkort aan de slag om zelf een betonnen aanrechtblad te maken? Met onderstaande tips en tricks is dat zeker goed te doen. Er zijn namelijk een paar zaken waar je je aan moet houden om tot een goed resultaat te komen.

  1. Gebruik GEEN “gewoon beton” van de bouwmarkt, maar maak goede kwaliteit GFRC beton (Glas Fiber Reinforced Concrete) aan. Verderop in dit blog lees je waarom wij dit graag benadrukken.
  2. Laat het aanrechtblad in het midden hol, zodat je materiaal en veel gewicht bespaart.
  3. Bewerk het betonblad goed na en vergeet niet te impregneren.
  4. Gebruik de wetcast-methode als doe-het-zelf-er. Dit betekent dat je het blad op z’n kop giet in een “spaanplaat” mal.

In onderstaande stappen vertellen we je in het kort hoe je dit het beste kunt doen.

Stap 1: mal maken voor betonnen aanrechtblad

De mal voor je betonnen keukenblad maak je van wit gemelamineerde spaanplaat. Gebruik geen betonplex. Melamine is namelijk veel goedkoper en heeft geen geribbeld of gebobbeld oppervlak. Op de melamine plaat plaats je melamine opstaande stroken van circa 5cm (of de hoogte die je wilt creëren). Deze stroken dienen goed afgekit te worden op de hoekse naden met siliconenkit in een andere kleur dan wit. Zorg dat de mal waterpas, stabiel en niet doorgebogen of getordeerd ligt.

Maak tevens een binnen mal welke circa 10cm kleiner is dan de breedte en lengte van de hoofdmal. Deze binnenmal druk je in de hoofdmal tijdens het gieten om het betonnen aanrechtblad zo veel mogelijk hol te maken en zo veel gewicht en materiaal te besparen. Leg langs de lange zijdes aan voor- en achterzijde een wapeningsstaaf van glasfiber.

Tip: Alle oneffenheden in de betonmal komen later terug in het oppervlakte van je betonblad. Zorg dus dat je betonmal 100% op orde is voordat je het GFRC beton stort. Wanneer je toch een beschadiging hebt in het melamine (denk hierbij aan schroefgat of iets dergelijks), dan adviseren wij je om de mal opnieuw te maken. Dit voorkomt teleurstellingen in het eindresultaat. Laat ook geen stiftafdrukken, siliconenresten of iets anders achter, deze worden later ook zichtbaar in het beton.

Stap 2: GRFC Beton

Maak GFRC beton (Glas Fiber Reinforced Concrete) aan. Wij adviseren altijd om GFRC beton te gebruiken omdat dit tal van ingrediënten bevat, die niet in “gewoon” beton zitten. Een andere fijne bijkomstigheid is dat je de kleur van het beton kunt aanpassen middels het gebruik van pigmenten. Het beton kan in een gewone speciekuip (ca 65 liter of groter) worden aangemaakt met een handmixer.

mixen van beton

Zodra je het GRC beton hebt aangemaakt, stort je het GFRC beton rustig in de betonmal en plaats je daarna de binnenmal in de hoofdmal. Ter plaatse van de spoelbak kun je een plaat hardschuim (Styrodur) gebruiken om het gat hier voor te bereiden. Voorkom houten mallen. Beton krimpt namelijk en dit kan een scheur veroorzaken in het betonnen blad. Het makkelijkst is het plaatsen van een vlakke boven inbouw spoelbak van rvs. Wil je meer lezen over de uitsparing van een spoelbak, lees dan ons blog “Uitsparing voor een spoelbak”.

Beton in mal gieten

Tip: Wij raden aan om pas later het kraangat uit te boren, dit in verband met de kans op ee breuk bij plaatsen van het blad.

Stap 3: Nabewerken en impregneren

Zodra het GRC-beton is uitgehard schuur je het blad met een polijstpad of diamantpad (machinaal of met de hand). Je zal zien dat wanneer je een goede betonsamenstelling hebt gebruikt nabewerken nauwelijks nodig zal zijn. Eventuele pinholes (kleine gaatjes van luchtbelletjes in het oppervlak) kun je wegwerken met een reparatiekit, gebruik hierbij de juiste kleur pigment.

Je aanrechtblad ziet er nu mooi uit, maar vergeet niet om de laatste stap te nemen. Dit onderdeel is namelijk erg belangrijk. Deze laatste stap is namelijk het impregneren van het beton ofwel het sealen. Door het gebruik van een sealer wordt het oppervlakte van het beton beschermt tegen vuil. Een goede sealer is van groot belang. Wij raden het af om gebruik te maken van een epoxycoating. Dit kan namelijk niet tegen warmte, gaat glimmen en vergeeld op den duur. Ook ouderwetse methoden als bijenwas, lijnolie etc zijn achterhaald. Er zijn diverse zeer goede sealers op de markt. Zie een van hen hieronder. Een uitgebreide omschrijving hoe je de sealer aanbrengt is te lezen en te zien in ons blog “Beton impregneren”.

CRTE Sealer

Het boodschappenmandje

Denk je na het lezen van dit blog, ik ga aan de slag?! Wij hebben een boodschappenlijst voor je opgesteld, zodat je zeker weet dat je alles in huis hebt om dit project te laten slagen.

  • Melamineplaat (incl. opstaande stoken) (laten zagen bij bouwcentrum)
  • Grijze of zwarte siliconenkit
  • GFRC beton (ca 19 liter per m2 bij 18mm dikte)
  • Impregnatie middel
  • Tape
  • Schroeven
  • Hardschuimplaat (bijvoorbeeld Styrodur)
  • Wapeningsstaaf van glasvezel
  • Wapeningsnet
  • 2 poetsdoeken
  • Keukenrol
  • Afdekfolie + deken

Tools

  • Kitsetje + kithouder + afwasmiddel
  • Accuschroefmachine
  • Mixgarde met mixer (of zware boormachine met garde)
  • Grote kuip + maatbekertje
  • Waterpas

Over de schrijver
Jeroen Loeffen
Door

Jeroen Loeffen

op 03 Jul 2018

Heel overzichtelijk artikel met nuttige tips voor doehetzelven met beton, danku! Ik mis alleen de reden waarom de naden afgekit moeten worden met siliconenkit in een andere kleur dan wit. U begrijpt, ik heb nog een bus witte siliconenkit liggen...

david
Door

david

op 26 Aug 2018

wss verkleuringen

Huub
Door

Huub

op 27 Aug 2018

De gebruikte gemelamineerde spaanplaat is vaak wit. Als je witte kit gebruikt, zie je niet goed wat je doet. De kans op bobbels en dus deuken in je beton zijn dan hoger. Daarnaast zie witte kitresten goed zitten op het uiteindelijke product. Met grijs of zwart is die kans kleiner.

Jan
Door

Jan

op 18 Jan 2019

Hoeveel zakken (kilo) heb je nodig voor 19 liter? GFRC beton (ca 19 liter per m2 bij 18mm dikte)

Huub
Door

Huub

op 21 Jan 2019

Beste Jan, Een pakket geeft 37kg / 18 liter / 1m2 bij een dikte van 18mm.

Wim Visser
Door

Wim Visser

op 17 May 2019

Waar kan ik glasvezel bewapening (staaf en/of net) vinden? Krijg dat op internet niet gevonden.

Tom Neys
Door

Tom Neys

op 14 Apr 2020

ik overweeg een werkblad in twee stukken te maken voor een buitenkeuken in L-vorm. Hoe werk ik best de voeg tussen beide delen af?

Roger Moer
Door

Roger Moer

op 18 Oct 2022

Is het mogelijk om een vierkant RVS tegelprofiel mee te gieten in de rand? Ik wil mbv omgekeerde-mal een blad gieten en aangezien mijn keuken van RVS is, lijkt het me mooi om een RVS rand aan de bovenkant te maken. En als ik de bocht om moet? Verstekken?

Reactie plaatsen