Betonnen aanrecht zelf maken - Tips & Tricks
03 januari 2018 
1 min. leestijd

Uitsparing voor spoelbak

Uitsparing voor spoelbak

In dit artikel geven we je een aantal tips om de uitsparing voor een spoelbak te maken en het aanrechtblad te plaatsen.

Hoe maak ik de mal?

Wanneer je een aanrechtblad maakt moet je rekening houden met de spoelbak. Een mal voor de spoelbak kan het beste van een stuk Styrodur of Roofmate gemaakt worden. Dat is een vrij harde XPS schuim, die zich makkelijk laat verwerken en ook de krachten die ontstaan door krimp kan opvangen.

De randen van de spoelbak beplak je op de kopse kanten met een paar lagen verpakkingstape. Met het kitgereedschapje maak je vervolgens een mooie kitvoeg. Als je het stuk schuim 18-20mm dik neemt, kun je de binnenmal er gewoon op schroeven. De mal voor het kraangat maak je op dezelfde manier.

De binnenmal kun je daar netjes bovenop schroeven. De binnenmal moet schuine kanten hebben (ongeveer 10 graden) om het lossen te vergemakkelijken en krachten die ontstaan door krimp op te vangen. Het is aan te raden de binnenmal na twee dagen te verwijderen. Daarna moet het product wel afgedekt worden met plastic om te snel drogen te voorkomen.

De wasbak

Als wasbak kun je een RVS onderbouwbak gebruiken die je gewoon met polymeerkit (Bijv. Bison MS polymeer) vastlijmt onder het blad. Het beton waar de lijm komt voorbehandelen met Sealer 1 of een geschikte primer. Eventueel kan de bak afgesteund worden op een paar latjes die op de kastjes rusten.

Hoe plaats ik het blad?

Het blad zelf leg je op de plaats afgesteund op vulplaatjes van ongeveer 3 à 4 mm. Gewoon op de kastjes. Aan de achterzijde zou je een lat langs de muur kunnen schroeven.

De voeg die ontstaat kit je vol met polymeerkit. Als die hard is, verwijder je de vulplaatjes. Er is dan één geheel ontstaan dat geen puntbelasting oplevert.

Over de schrijver
Annette Willems
Door

Annette Willems

op 03 Aug 2016

Heeft u een tip om een RVS spoelbak verzonken in het betonnen aanrecht te plaatsen? Dus niet onder of op het aanrecht.

Reactie plaatsen