Beton is een veelzijdig product. Er zijn vele manieren om het te verwerken. De vier basistechnieken worden in dit stukje toegelicht.
Wet cast
De meest bekende manier van verwerken is het storten van beton. Het gieten in een mal. Dat wordt ook wel “wet cast” genoemd. Je begint dan met het maken van een mal die je met een vloeibaar betonmengsel volgiet. Vaak worden deze producten op z’n kop gegoten. Deze techniek is heel geschikt om bijvoorbeeld een keukenblad te maken. Voordeel is dat je direct een mooi glad oppervlak hebt. Het proces is ook goed in de hand te houden als het goed wordt voorbereid. Nadeel is dat een mal soms best gecompliceerd kan zijn. Zeker als je gebruik maakt van een binnenmal. Die wil namelijk gaan drijven.
Trowel of Cast in Place
Daarnaast zie je de basistechniek “cast in place” of “trowel” techniek vaak terugkomen. Dat is het ter plaatse storten van beton. De mal wordt dan volgestort en het oppervlak wordt met de hand glad afgewerkt. Deze techniek is zeer geschikt wanneer je een grote buitenkeuken wilt gaan maken. Het voordeel van deze techniek is dat je hele grote projecten uit een stuk kunt maken. Daar staat echter tegenover dat glad afwerken vaardigheid en de juiste materiaalkeuze vereist.
Handpress
Een minder bekende basistechniek is de “handpress” methode. Het beton wordt heel droog aangemaakt waardoor het bijna klei lijkt. Het grote voordeel is dat je bij deze techniek geen binnenmal hoeft te maken en de verticale vlakken kunt bekleden met een dunne laag beton. Waar we je wel voor willen waarschuwen is dat het afwerken vaak bewerkelijker is, omdat er kleine openingen tussen de aangebrachte porties beton kunnen komen. Deze kleine openingen moet je dan weer vullen. Je krijgt op deze manier een levendig oppervlak, waardoor je makkelijk een mooi wasmeubel kan maken.
Spray
Als laatste basistechniek kun je de “spray” techniek onderscheiden. Met behulp van een spuit wordt een egale laag, de zogenoemde facecoat, van 2-3 mm beton aangebracht in de mal. Daarna breng je vervolgens met de hand een laag GFRC beton aan die flink veel (glas)vezels bevat. Zo hoef je bij deze techniek ook geen binnenmal te maken en kun je hele grote dunne, maar toch sterke constructies maken. Denk aan keukens, kunstwerken en wasmeubels.
Surmont Martin
op 12 Oct 2018