Beton mal maken
02 januari 2018 
2 min. leestijd

Beton mal maken

Beton mal maken

In dit artikel behandelen we de beton mal. Welke methoden zijn er?

De kunst van een goede mal

Het maken van een goede beton mal is essentieel voor een mooi eindproduct. In het filmpje in dit artikel laten we zien hoe jij het beste een mal kan maken. Het is namelijk erg handig om niet alleen een buitenmal maar een binnenmal te maken. Door het gebruik van een binnenmal kan je een dunner betonnen object maken. Voordelen zijn dat je minder beton nodig hebt, het product is veel lichter en het beton droogt niet te snel op.

Het maken van een beton mal

Het maken van een mal voor een betonnen project is niet moeilijk. Secuur werken en goed nadenken is wel essentieel. Immers wanneer je een betonnen object gegoten hebt is het heel lastig om nog iets te veranderen.

Zorg dus altijd dat de mal 100% in orde is voordat je begint met het gieten van beton.

Verschillende methoden

Voor het maken van een betonnen object onderscheiden wij drie methoden:

  1. Wetcast; het project wordt (op z’n kop) in een mal gegoten.
  2. Hardtrowel / Cast in place; het beton wordt ter plekke aangebracht en afgestreken.
  3. Handpak; de mix wordt heel droog aangemaakt. Waarna je het als klei in de mal kan drukken. Mocht je onregelmatigheden krijgen in het oppervlak dan kan je deze opvullen met een repair pasta, zoals NR.7 RepairBase van CRTE.
Handpak methode

Handpak methode

Wetcast

Voordelen: Geeft een zeer glad oppervlak zonder kuilen of bobbels. Voor deze methode is praktisch geen ervaring of vakmanschap nodig. Zolang je de mal goed in elkaar zet en het object goed wordt aangetrild kan hier weinig mis gaan.

Nadelen: Het maken van een goede mal kost tijd. Voor de mal wordt vaak gekozen voor Gemelamineerde spaanplaat. Vanwege de hanteerbaarheid is de maximale grootte van de platen circa 2 x 3,2 meter. De reden hiervoor is het gewicht en de krachten die bij tillen, draaien en vervoeren op het product worden uitgeoefend.

Hardtrowel / Cast in place

Voordelen: Met deze techniek kan je grotere betonnen objecten maken. Een zwaar object ligt dan ook gelijk op zijn plaats. Het is wel aan te bevelen bij hele lange delen een dilatatie aan te brengen.

Nadelen: Vergt veel meer vakmanschap en ervaring om een perfect strak en glad eindresultaat te behalen.

In het onderstaande filmpje is te zien hoe je mal maakt en gebruikt. Wil je meer weten over de verschillende technieken? Lees dat in onze kennisbank.

Beton maken

Nu je weet hoe je een betonnen mal maakt, is het ook handig om te weten hoe je het beton aanmaakt. Dat kan je lezen in ons blog!

Eindresultaten

Door een goede mal te maken kan je zeer mooie eindresultaten behalen. Denk daarbij aan:
-een betonnen aanrechtblad
-een betonnen wasbak
-een betonnen lamp
-een betonnen tuintafel
-een betonnen tafelblad
-een betonnen tuinbank
-een betonnen buitenkeuken of BBQ

Over de schrijver
Michiel
Door

Michiel

op 03 Mar 2019

Graag wil ik een blad van 4 meter maken met de wetcast methode. Kan dat met een dubbele plaat als bodem van de mal? Wellicht ontstaat er een lichte naad. Deze zal na polijsten toch verdwijnen? Het blad zal op het terras voor de keuken gestoten worden. Ook de hele dag in de schaduw.

Huub
Door

Huub

op 12 Mar 2019

Beste Michiel, dat is mogelijk. Maak een schuin kantje aan beide platen. De naad kan daarna gelijmd worden en volgekir worden. Zorg dat het kitnaadje onder het oppervlak ligt. Er ontstaat dan een bobbel. Die kan weggepolijst worden. Het is wel zaak ook het overige oppervlak goed te polijsten. Cementsluier zal namelijk het uiterlijk initieel bepalen. Als je het hele blad eerst met zuur behandeld (etst) zal het resultaat het beste zijn en de naad niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Ronald
Door

Ronald

op 19 Sep 2019

Beste, van mijn buurman heb ik een mal (rubber) waar ik graag een gevelsteen van cement mee maak. Welke stappen en materialen kan ik daar het beste voor gebruiken?

Hendrik V. G.
Door

Hendrik V. G.

op 28 Jan 2020

Interessant artikel. Zou het mogelijk zijn om een plastic vorm te vullen met beton of cement? Ik zit te denken aan zo'n plastic pop, voor langs de weg, om mensen zachter te laten rijden. (Victor Veilig heten die poppen.) Kan ik die gewoon vullen en laten uitharden? (Dan kan dat poppetje niet meer omwaaien/omver gereden worden., wat nu steeds gebeurd.)

Huub
Door

Huub

op 29 Jan 2020

Beste Hendrik, Dat is geen probleem. Beton wordt hard door het water. Houdt er wel rekening mee dat indien je de pop helemaal vult, het zwaartepunt verplaatst en dat de pop dan misschien niet meer zo stabiel staat.

Hendrik V. G.
Door

Hendrik V. G.

op 30 Jan 2020

Beste Huub,Dank je voor je snelle antwoord. Dat zwaartepunt is inderdaad een goed punt. Dat zou ik dan eerst moeten berekenen, aan de hand van volume. Komt goed.

Ella
Door

Ella

op 23 May 2023

Beste Huub, hoe maak ik een soort knikkertegel, maar dan met een holte zonder rechte kanten en met meer inhoud dan een knikkertegel, zodat er water voor vogels in kan en ik het makkelijk kan schoonhouden.

Piet
Door

Piet

op 12 Jun 2023

Hallo Huub. Ik wil een rond betonnen paaltje maken voor mijn terras.. Ik zie dat het betonnen paaltje uit twee delen bestaat en dan aan elkaar is geplakt. Ik wil hiervoor een mal maken zodanig dat ik de mal meerdere keren kan gebruiken .

Reactie plaatsen