Beton mal maken
Beton mal maken
Aanrechtblad
Huub
Aanrechtblad
01/02/2018
2 min
8

Beton mal maken

01/02/2018
2 min
8

In dit artikel behandelen we de beton mal. Welke methoden zijn er?

De kunst van een goede mal

Het maken van een goede beton mal is essentieel voor een mooi eindproduct. In het filmpje in dit artikel laten we zien hoe jij het beste een mal kan maken. Het is namelijk erg handig om niet alleen een buitenmal maar een binnenmal te maken. Door het gebruik van een binnenmal kan je een dunner betonnen object maken. Voordelen zijn dat je minder beton nodig hebt, het product is veel lichter en het beton droogt niet te snel op.

Het maken van een beton mal

Het maken van een mal voor een betonnen project is niet moeilijk. Secuur werken en goed nadenken is wel essentieel. Immers wanneer je een betonnen object gegoten hebt is het heel lastig om nog iets te veranderen.

Zorg dus altijd dat de mal 100% in orde is voordat je begint met het gieten van beton.

Verschillende methoden

Voor het maken van een betonnen object onderscheiden wij drie methoden:

  1. Wetcast; het project wordt (op z’n kop) in een mal gegoten.
  2. Hardtrowel / Cast in place; het beton wordt ter plekke aangebracht en afgestreken.
  3. Handpak; de mix wordt heel droog aangemaakt. Waarna je het als klei in de mal kan drukken. Mocht je onregelmatigheden krijgen in het oppervlak dan kan je deze opvullen met een repair pasta, zoals NR.7 RepairBase van CRTE.
Handpak methode

Handpak methode

Wetcast

Voordelen: Geeft een zeer glad oppervlak zonder kuilen of bobbels. Voor deze methode is praktisch geen ervaring of vakmanschap nodig. Zolang je de mal goed in elkaar zet en het object goed wordt aangetrild kan hier weinig mis gaan.

Nadelen: Het maken van een goede mal kost tijd. Voor de mal wordt vaak gekozen voor Gemelamineerde spaanplaat. Vanwege de hanteerbaarheid is de maximale grootte van de platen circa 2 x 3,2 meter. De reden hiervoor is het gewicht en de krachten die bij tillen, draaien en vervoeren op het product worden uitgeoefend.

Hardtrowel / Cast in place

Voordelen: Met deze techniek kan je grotere betonnen objecten maken. Een zwaar object ligt dan ook gelijk op zijn plaats. Het is wel aan te bevelen bij hele lange delen een dilatatie aan te brengen.

Nadelen: Vergt veel meer vakmanschap en ervaring om een perfect strak en glad eindresultaat te behalen.

In het onderstaande filmpje is te zien hoe je mal maakt en gebruikt. Wil je meer weten over de verschillende technieken? Lees dat in onze kennisbank.

Beton maken

Nu je weet hoe je een betonnen mal maakt, is het ook handig om te weten hoe je het beton aanmaakt. Dat kan je lezen in ons blog!

Eindresultaten

Door een goede mal te maken kan je zeer mooie eindresultaten behalen. Denk daarbij aan:
-een betonnen aanrechtblad
-een betonnen wasbak
-een betonnen lamp
-een betonnen tuintafel
-een betonnen tafelblad
-een betonnen tuinbank
-een betonnen buitenkeuken of BBQ

Reacties
Categorieën