Beton aanmaken: hoeveel water moet ik gebruiken?
Beton aanmaken: hoeveel water moet ik gebruiken?
DIY
Huub
DIY
12/08/2015
1 min
3

Beton aanmaken: hoeveel water moet ik gebruiken?

12/08/2015
1 min
3

In dit artikel bespreken we het gebruik van water bij het aanmaken van beton. Helaas hebben wij geen kant-en-klaar rekensom voor je om de water hoeveelheid te berekenen.

Water gebruik

We begrijpen dat je graag wilt weten hoeveel water je nodig hebt, want beton heeft water nodig om hard te worden. En je wil niet dat je teveel water gebruikt, want dat kan leiden tot krimp met alle andere problemen van dien. Een ander gevolg kan zijn dat het gaat schiften en dat maakt het lastig om het te gebruiken.

Wij kunnen je alleen geen goed antwoord hierop geven. De voorgeschreven hoeveelheden water in de instructiefilmpjes zijn altijd conservatief, vanwege het feit dat te veel water funest is voor je beton. Daarnaast is de dikte van het mengsel afhankelijk van de temperatuur en vaak bevat het zand ook nog wel wat water. Wij adviseren dan ook om altijd zelf je mengsel in de gaten te houden, zodat je nooit te veel water gebruikt.

Merk je dat het mengen wat lastig gaat, dan kun je in een eerder stadium vast wat zand toevoegen, dat maakt het mengsel losser.

Ons advies is dan ook: Blijf voorzichtig met water.

Na het aanmaken van beton: Het mengsel verdelen

Het mengsel lijkt soms een beetje dik en wil graag bij elkaar blijven. Door te vibreren kun je het makkelijker verdelen.
Trillingen overbrengen op het betonmengsel is helaas lastig. Eerst goed verdelen met de troffel is dan ook belangrijk. Zorg at je geen lucht insluit. Een beetje water met de plantenspuit sprenkelen over het mengsel kan je ook helpen.

Reacties
Categorieën