Welke vezels?
Vaak worden in pakketten glasvezels aangeboden om beton te verstevigen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat een andere naam voor (ultra-)hogesterktebeton GFRC is. Door de eigenschappen van de glasvezel zijn de bundels echter goed zichtbaar aan het oppervlak als een product gestort wordt in een mal en dus ongeschikt. Glasvezel is daardoor alleen geschikt voor een basislaag of een structurele toepassing.
PVA
PVA (polyvinylalcohol) vezels worden los in een mengsel verwerkt, zijn haarfijn en daardoor nauwelijks met het blote oog zichtbaar. En wanneer er toch een vezel zichtbaar is, kan die eenvoudig verwijderd worden. PVA vezels zijn het meest geschikt en worden daarom het vaakst toegepast voor design beton. De CRTE pakketten zijn voorzien van PVA vezels.
Acrylvezel
Moet een laag afgesmeerd worden met de hand (Cast in place), dan kunnen vezels in de weg zitten omdat die telkens opveren. Glasvezels trekken strepen, PVA vezels buigen nog enigszins mee. Beter is het echter om ze weg te laten. In de Adpaks van CRTE zitten de vezels los onderin en kunnen dus eenvoudig uit het pak geraapt worden. Als de vezels niet gewenst zijn kun je het Adpak eventueel zeven met de keukenzeef.
Om minuscule droogscheurtjes in een toplaag bij Cast in place te voorkomen is het aan te raden om wat Acrylvezel (AC50) toe te voegen aan een laatste laag. Die vezels zie je niet en blijven ook niet aan de spaan plakken bij het afwerken.