Wat is GFRC?

Zodra je op het internet gaat zoeken naar beton voor het vervaardigen van aanrechtbladen of tafels dan kom je de term GFRC vaak tegen. GFRC komt van Glasfiber Reinforced Concrete. In het Nederlands Glasvezelversterkt beton.

GFRC is echter in de loop van de tijd een verzamelnaam geworden voor ultra hogesterkte beton. Initieel werd het inderdaad gewapend met glasvezel. Maar dit is niet geschikt voor esthetische doeleinden. De reden hiervoor is dat glasvezels door de gebundelde eigenschap sterk zichtbaar zijn. Daarom worden tegenwoordig allerlei andere soorten vezels gebruikt. Voor design beton in en om het huis is PVA (polyvinylaclohol) vezel veel beter geschikt. PVA is haarfijn en nauwelijks met het blote oog te zien. En wanneer er toch een vezel zichtbaar is, kan die eenvoudig verwijderd worden.

Je zou kunnen bedenken dat je voor jouw project even naar de bouwmarkt gaat om beton te kopen. Er is echter veel meer nodig om beton sterker te maken dan het gewone beton uit de bouwmarkt. GFRC receptuur bestaat daarom uit meerdere toeslagmiddelen die allemaal hun eigen functie hebben. En dus niet zoals vaak beweerd wordt, alleen uit polymeren. Polymeren zorgen voor langere ketens cementsteen en dragen daardoor bij aan een hogere sterkte.

En voor design toepassing misschien nog wel belangrijker, het oppervlak wordt dichter en het beton kan minder vuil opnemen wanneer je gebruik maakt van GFRC beton. De matrix wordt veel dichter doordat de bijproducten die ontstaan bij de chemische reactie van cement met water binden. Het beton krimpt dan minder, er zit dan nauwelijks nog ruimte tussen de kristallen. Daardoor neemt de sterkte enorm toe. Daarnaast zorgen de reststoffen in gewoon beton vaak voor ongewenste verkleuringen en door die te binden, krijg je een zo egaal mogelijke kleur beton zonder verkleuringen (witte uitbloei).

De toeslagmiddelen van CRTE zijn hierin uniek op de Europese markt doordat de laatste kennis op dit gebied is toegepast. Bekijk onze producten in de webshop.