Moet ik wapening toepassen?
8 december 2017 
in DIY

Moet ik wapening toepassen?

Ga jij aan de slag met een betonnen keukenblad? Dan wil je natuurlijk weten of je wapening moet gebruiken.

Wapening toepassen?

We kunnen er kort over zijn, maar wanneer je beton gebruikt van DutchDesignBeton is dat niet nodig. Doordat ons beton gemodificeerd is, is het bijna twee keer zo sterk als normale constructie beton na volledige uitharding. Er zitten onder andere hele kleine PVA vezels in het beton van DutchDesignBeton. Wanneer je dus gebruikt maakt van ons beton is het in principe erg sterk. Zo sterk zelfs dat je hiermee een keukenblad kan maken.

In een project zoals een keukenblad met een uitsparing voor wasbak of kookplaat, is het wel raadzaam rondom een betonijzer van 6 mm toepassen. Zorg dat het minimaal 2,5 cm van het oppervlak zit, anders kun je het gaan zien. Het ijzer is met name effectief als het aan de onderkant van het uiteindelijke product zit. Met storten kun je het ophangen met een ijzerdraadje dat je later gelijk slijpt met de onderzijde van het eindproduct

Betonijzer bij grote projecten

Wanneer je grotere constructies gaat maken, is het raadzaam in de lange delen toch een een stukje betonijzer te gebruiken. Vaak wacht je tijdens dit soort projecten niet tot volledige uitharding met afwerken. Bij het tillen en draaien zou je daarom wel eens ongewild grote momenten kunnen uitoefenen op je project.

 

Over de schrijver
Dennis
Door

Dennis

op 31 March 2016

Beste DDB, betekent dit dan ook dat de rand die normaliter 1,8cm dik is dan veel dikker moet worden om de 2,5 cm vanaf het oppervlak te garanderen? Zowel vaan de bovenkant als de zijkant?

Huub de Wilde
Door

Huub de Wilde

op 3 April 2016

Hi Dennis, Klopt. De buitenrand is, voor bijvoorbeeld een betonnenaanrechtblad, vaak 5 tot 10 cm dik. Deze geeft ook de sterkte tegen doorbuiging. Hierin kan het stukje betonijzer worden opgenomen. Vaak worden er ook nog een aantal verbindingsribben gemaakt. en bijvoorbeeld een verdikking rond een spoelbak. De binnengedeeltes van het blad kunnen dus gewoon va 18mm gemaakt worden wat veel materiaal maar ook vooral veel gewicht bespaart.

Guido
Door

Guido

op 25 July 2016

U zegt dat de buitenrand vaak 5 a 10 cm dik is. U bedoelt hiermee de hoogte neem ik aan, zodat het idee wordt gegeven dat het gehele blad die dikte is. Maar hoe dik zou de rand zelf moeten zijn? Ik bedoel dan de diepte. Of anders gezegd. Stel het blad wordt 70 cm diep. Zou bv. 66 cm volstaan van 2 cm en de verdikkingrand met een zelf gekozen hoogte wordt dan 4 cm.

Frank
Door

Frank

op 15 October 2018

Elders lees ik het advies om een wapeningsstaaf van glasvezel te gebruiken. Wat zijn de voor/nadelen van dit ten opzichte van het betonijzer?

Sander
Door

Sander

op 7 March 2019

Ik wil een salontafel van 70x100cm maken van 2,7cm dik. Op 4 plaatsen (rechthoek van 5x7cm) wordt het 1,7cm dik (daar vallen later 4 metalen steunen van het onderstel in). Is bewapening noodzakelijk of is het gfrc beton hiervoor al stevig genoeg?

Huub
Carlijn
Door

Carlijn

op 17 September 2019

Verkopen jullie ook betonijzer?

Damien
Door

Damien

op 14 August 2020

Is het ook mogelijk om een blad op op de plek te maken. EN sterk genoeg te hebben zodat er alleen Rand ondersteuning nodig is.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down