Kleine gaatjes in het beton, wat kan ik er aan doen?
02 januari 2018 
1 min. leestijd

Kleine gaatjes in het beton, wat kan ik er aan doen?

Kleine gaatjes in het beton, wat kan ik er aan doen?

In dit artikel geven we je wat tips voor een veel voorkomend probleem. Kleine gaatjes in beton, wat is er aan de hand en hoe los ik het op?

De mix

Naar ons idee begint het voorkomen van kleine gaatjes al bij het maken van de beton mix. Bij het mixen van het beton komt er namelijk lucht bij het product. Wij verkopen een mix dat zo is ontworpen dat een minimale hoeveelheid water benodigd is. Het product binnen de mix die hiervoor zorgt is de NR.4 SuperSealz. Dit product is ook los te koop. Een andere tip die wij je graag geven is door de mixer langzaam te laten draaien en de mix even te laten rusten, alvorens je dit gaat gieten. Meer water toevoegen wat vaak wordt gedaan heeft geen enkele zin.

Pinholes

Ondanks bovenstaande tips kan het gebeuren dat er hele kleine gaatjes ontstaan. Deze gaatjes in beton worden ook wel pinholes genoemd. Deze zijn echter goed te vullen en hebben weinig invloed op de eindsterkte van het product. Wij verkopen de RepairKit om kleine gaatjes/pinholes op te vullen.

Tips voor het vullen

Als je de gaatjes gaat vullen hebben wij nog wel een paar tips. Omdat het alleen pinholes betreft, adviseren wij je het iets anders aan te pakken dan in filmpje 3. Zorg dat je je product polijst, zoals je het uiteindelijk wilt hebben. D.w.z. ook met korrel 200 en 400. Zorg dat je je project goed schoon spoelt met kraanwater. Polijstresten kunnen er voor zorgen dat met name in de kleine gaatjes het lastiger is de pasta aan te brengen en een goede hechting te krijgen.

Laat het drogen en behandel het oppervlak twee keer met Sealer 1. Op die manier fixeer je de resten die in de gaatjes zitten en hecht de Repair Pasta beter. Maak ondertussen De RepairKit (NR.7 en 8) aan. Vooral niet te dik. Dit product kan met meer water aangemaakt worden, omdat het niet op cement gebaseerd is. Wrijf de pasta met een scherp plamuurmes  zo goed mogelijk in de gaatjes. Laat het dan drogen (het water zuigt in het beton) en herhaal dit zo nodig twee tot drie keer. Haal overal resten goed weg en dek je product af met plastic. Met warm weer is dit extra belangrijk, dan hardt het niet te snel.

Laat het twee dagen harden en polijst met veel(!) water en een schuurblok 400 de resten van de Repair pasta weg. Je zult zien dat dit vrij eenvoudig gaat.Daarna gewoon sealen zoals in filmpje 4.

Over de schrijver
Dennis
Door

Dennis

op 08 May 2016

Beste DDB,Ik heb wat gaten in mijn blad (serieuze op de randen). Hoe lang duurt het voordat de repairbase voldoende droog is om te schuren? Betreft hier dus geen pinholes.

Jaap
Door

Jaap

op 14 May 2016

Beste Dennis,Dat duurt ook ongeveer twee dagen. Als het op de randen zit, meng dan wat Sealer 1 of 2 mee in plaats van water. Dan wordt de pasta harder.Succes en groet,Jaap - DutchDesignBeton.nl

Annette Willems
Door

Annette Willems

op 10 Sep 2016

Ik heb helaas veel pinholes op mijn blad. Hierboven beschrijft u op een gegeven moment om het vullen met de repairkit na drogen 1 tot 2 x te herhalen.. Maar hoe lang moet daar tussen zitten, de droog tijd. Ik denk namelijk dat ik het hele zakje repairkit wel nodig zal hebben. Kan ik het dan wel in 1 x alles aanmaken? Moet ik in de droog tijd de rest van het repairkit afdekken?

Jasper
Door

Jasper

op 07 Dec 2018

Als je het beton in de mal hebt gegoten kan je eenvoudig het beton verdichten en de luchtbelletjes eruit jagen. Hou met 1 hand een troffel tegen de onderkant van de mal, met een klopboor in de andere hand 'boor' je tegen de troffel aan: de luchtbellen vliegen eruit. Wel wordt de stevigheid van je mal op de proef gesteld. Zorg dat je gehoorbescherming draagt!

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 15 May 2019

Ik heb ook wat kleine gaatjes in mijn beton gekregen en denk dat dit kleine luchtbellen zijn die omhoog zijn gekomen. Goed om te weten dat ik deze gemakkelijk kan laten vullen. Ik ga binnenkort een kit kopen!

Corjan
Door

Corjan

op 04 Feb 2022

hallo,ik heb zojuist een blad gemaakt maar inderdaad ook pineholes erin. ook op de bovenkant van het aanrechtblad. kan ik ook gewoon de repairkit aan brengen op de bovenkant? op de filmpjes word het alleen op de zijkant. en als het op de bovenkant ook kan, krijg je dit ook weer netjes door te polijsten? ik heb namelijk de repairkit gebruikt aan de zijkanten al maar na het polijsten komen ze weer naar boven.alvast bedankt1

Reactie plaatsen