Verschil tussen beton sealers

Verschil tussen beton sealers

Om een betonnen product te beschermen tegen vuil en vlekken kun je het oppervlak impregneren oftewel sealen. Er zijn twee soorten sealers. De penetrerende sealers en de filmvormende sealers. Het doel van penetrerende sealers is om het beton onder het oppervlak af te sluiten. Filmvormende sealers vormen juist een laagje op het beton. In het Engels noemt men dat topical sealers.

Penetrerende sealers


Penetrerende sealers bestaan vaak uit een verdichtingsmiddel dat eerst de ruimte tussen de betonkristallen opvult met een silicaat. Dat verhardt en verdicht ook het oppervlak. Als laatste stap worden dan de laatste kleine gaatjes gevuld met een op acrylaat gebaseerde sealer. Alle openingen in het oppervlak zijn gevuld en vuil kan simpelweg niet meer doordringen in het oppervlak.

Het CRTE Sealer 1,2,3 systeem en Buddy Rhodes CH Prep in combinatie met Buddy Rhodes Satin Sealer of FS Seals zijn voorbeelden van penetrerende sealers.
De nieuwste penetrerende sealer is de Buddy Rhodes PS1. Deze laatste sealer is ook in een hele matte variant verkrijgbaar.

Het voordelen van penetrerende sealers zijn dat die erg slijtvast en dus duurzaam zijn, maar vooral dat het uiterlijk van de beton behouden blijft. Ook is het damp-open, waardoor vocht relatief vrij in en uit de beton kan dampen. Dat maakt deze sealers geschikt voor buiten. Doordat het afsluiten onder het oppervlak gebeurt zal de sealer zelfs bij een beschadiging aan het oppervlak z’n werking behouden. Er hangt ook een nadeel aan het aanbrengen van een penetrerende sealer. Het proces is namelijk arbeidsintensief, hoewel met de nieuwe Buddy Rhodes PS1 flinke verbeteringen zijn bereikt in het proces van aanbrengen.

Penetrerende sealer

Filmvormende sealers


Filmvormende sealers vormen, zoals de omschrijving al aangeeft, een laagje aan het oppervlak. Deze sealers zijn vaak gebaseerd op meercomponenten polyurethanen.
Die laten een microscopisch dun, maar keihard laagje achter aan het oppervlak. Het grote voordeel is dat deze sealers het oppervlak echt volledig afsluiten en dus optimale bescherming bieden tegen hardnekkig vuil. Het aanbrengen van deze sealer gaat snel, waardoor het zeer geschikt is voor (professionele) verwerkers als tijd een rol speelt. Ook hier hangt een nadeel aan en dat is dat filmvormende sealers iets gevoeliger zijn voor beschadigingen en dat het proces van aanbrengen wat gecompliceerder is dan de penetrerende sealers.

Wij bieden Buddy Rhodes Reactive Polyurethane Sealer aan. Deze sealer is verkrijgbaar in Matte en Satin.

Reactive Polyurethane Sealer

Mocht je ondanks bovenstaande uitleg nog vragen hebben over welke sealer jij zou willen gebruiken, stuur dan een mail naar info@dutchdesignbeton.nl. Wil je direct aan de slag met beton en heb je meer informatie nodig, bekijk dan onze how to pagina's.

Marco Oudijn
Door

Marco Oudijn

op 22 Oct 2019

Hallo beste mensen. Ik heb een aanrechtblad gemaakt van crte gfrc met de hard trowel methode. Beetje dom want nu steken er vezels uit. Ik vermoed dat dat niet verdwijnt met die witte flesjes dealer. Dus ik wou toch een bedekkende laag epoxy of PU opbrengen. Kan dat over die sealer van het startpakket heen? Of heb je dan geen hechting voor de epoxy? Of hebben jullie nog een ander advies om dit op te lossen. Bv dank. Marco

Reactie plaatsen