Als een betonnen werkblad groot is en er is een uitsparing in het gewenst, dan kan het gewicht van het blad zelf voor problemen zorgen.
Wapeningsstaaf
De constructie is belangrijk. Er spelen meerdere dingen. Zit het gat voor kookplaat of wasbak erg in het midden, dan heb je bij de minste beweging aan het uiteinde van het blad al een flink moment. Zelfs als je de mal op de vloer leg, kan het zijn dat als je dan langs het blad loopt kan er door het eigen gewicht van het al een beweging kan optreden. En bij oppakken en omdraaien is het eigenlijk niet te vermijden dat er flinke krachten ontstaan. Daarom adviseren we bij die lange, dunne, stukken een wapeningsstaaf. Zoals hier:
Uitharden
Zorg ook dat mal voor de uitsparing afgeronde hoeken en in een verstek van ongeveer 10 graden is uitgevoerd. Afronden en het tape beplakken is beter. Krachten kunnen dan opgevangen worden. Ook moet een binnenstuk er “zo snel mogelijk” uit. Denk aan direct de volgende dag. Beton zal toch altijd iets krimpen en het blad “knijpt” zichzelf op de dunne stukken kapot. Beton is op treksterkte niet zo goed te belasten en dus kunnen er op deze manier haarscheurtjes ontstaan die later als een breuk tevoorschijn kunnen komen. Het uitharden van beton duurt namelijk in theorie vier weken. Na een dag of tien is echter al het grootste deel van de eindsterkte bereikt.
Om al deze problemen te voorkomen, adviseren we bij lange werkbladen iets anders. Zeker bij dunne randen in combinatie met lange bladen.
Leg op de plek van uitsparingen voor kookunits of spoelbakken leg ik een dun plaatje triplex in de mal (even beplakken met tape of invetten met vaselinespray na het kitten). Het beton laat je doorlopen daarboven (18mm – dikte van triplex). In het oppervlak pas je een AR glasmat toe. Het blad kan dan bij het draaien, polijsten en plaatsen één groot en stevig geheel. Als het afgewerkt is en geplaatst is, lijm je blad het vast aan de bovenzijde van de kasten met polymeerkit (zie ook filmpje). Pas dan zaag je met een de uitsparing eruit. Boor vier gaatjes in de hoeken. Ronde hoeken geven minder spanning in het oppervlak. Je kunt het stuk eruit slijpen met een haakse slijper of een decoupeerzaag met een diamant- of carbidezaagblad.
Omdat er een plaat in lag, is er een mooie sponning ontstaan en kun je heel goed een vlakinbouwbak in het blad lijmen.
Veel succes met het project!