Page content

Beton mal maken

article content

Beton mal maken

In dit artikel behandelen we de beton mal. Welke methoden zijn er?

De kunst van een goede mal

Het maken van een goede beton mal is essentieel voor een mooi eindproduct. In het filmpje in dit artikel laten we zien hoe een mal in het algemeen kan worden gemaakt. Het is het handig om ook een binnenmal te maken. Door het gebruik van een binnenmal kan het project dunner worden uitgevoerd. U heeft minder beton nodig, het product veel lichter en de beton droogt niet te snel op.

Het maken van een beton mal

Het maken van een mal voor een betonnen project is niet moeilijk. Secuur werken en goed nadenken is wel essentieel. Immers wanneer u een betonnen object gegoten hebt is het heel lastig om nog iets te veranderen.

Zorg dus altijd dat de mal 100% in orde is voordat u begint met het gieten van beton.

Verschillende methoden

Voor het maken van een betonnen object onderscheiden wij drie methoden:

  1. Wetcast; het project wordt (op z’n kop) in een mal gegoten.
  2. Hardtrowel / Cast in place; het beton wordt ter plekke aangebracht  en afgestreken.
  3. Handpak; de mix wordt heel droog aangemaakt. Zonder NR.4 SuperSealz. Daarna kan het als klei in de mal gedrukt worden. Onregelmatigheden in het oppervlak kunnen daarna gevuld worden met NR.7 RepairPaste.

Wetcast

Voordelen van de Wetcast methode: Geeft een zeer glad oppervlak zonder kuilen of bobbels. Tevens is er praktisch geen ervaring of vakmanschap noodzakelijk wanneer u voor deze methode kiest. Zolang de mal goed in elkaar is gezet, het object goed wordt aangetrild kan hier weinig mis gaan.

Nadelen van Wetcast methode: Het is maken van een goede mal kost tijd. Het product wordt op een glad, waterdicht oppervlak gestort. Gemelamineerde spaanplaat is de meest voor de hand liggende keuze. De maximale grootte van de platen is echter circa 2 x 3,2 meter. Groter is ook lastig te verwerken. Gezien het gewicht en de krachten die bij tillen, draaien en vervoer op het product worden uitgeoefend.

Hardtrowel / Cast in place

Voordelen van de Hardtrowel methode: Grotere objecten zijn makkelijker te maken dan met de Wetcast methode. Een zwaar object als bijvoorbeeld een aanrechtblad ligt gelijk op zijn plaats. Het is wel aan te bevelen bij hele lange delen een dilatatie aan te brengen.

Nadelen van de Hardtrowel methode: Vergt veel meer vakmanschap en ervaring om een perfect strak en glad eindresultaat te behalen.

Eindresultaten

Door een goede mal te maken kunt u zeer mooie eindresultaten behalen. Denk daarbij aan:
-een betonnen aanrechtblad
-een betonnen wasbak
-een betonnen lamp
-een betonnen tuintafel
-een betonnen tafelblad
-een betonnen tuinbank
-een betonnen buitenkeuken of BBQ

In het onderstaande filmpje is te zien hoe je mal maakt en gebruikt.


Klik hier om te kijken hoe u beton aanmaakt!

 

Comment Section

0 reacties op “Beton mal maken

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: